5 Kasım 2008 Çarşamba

12 Martçı’ya ödül verenler tam yol ileri

“Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 12 Martçı’ya” başlığıyla haber yaptığımız 3 Kasım 2008 tarihinden bu yana, Ankara Tiyatro Festivali yetkililerinden herhangi bir açıklama yada özeleştiri gelmedi. Demek ki, 12 Mart 1971 Askeri Darbesi’nden sadece iki hafta sonra Nihat Erim Hükümeti’nde Kültür Bakanı (hem de Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı) olan Talat Sait Halman’a verilen “Emek Ödülü”, bir yanlışlık sonucu değil, bilerek verilmiş bir ödülmüş.

“Ankara Tiyatro Festivali Emek Ödülü 12 Martçı’ya” haberini yaptıktan sonra, biraz bekleyip gelecek tepkilere göre yayın siyasası geliştirmek istedik. Makul bir zaman beklememize karşın, hiçbir tepki gelmeyince, yukarıda da belirttiğimiz gibi, verilen ödülün bilinçli bir seçim olduğunu algıladık.

Ankara Tiyatro Festivali yöneticileri, 12 Martçı’ya bilerek ödül verdiklerine göre, onlardan bir umudumuz kalmamıştı. Bu kez, bizi izleyen yüzlerce okurumuzu aydınlatmak için, küçük bir görsel haber hazırladık: “12 Mart 1971 v.s…” Nihat Erim Hükümeti’nde görev alarak, Deniz Gezmiş’leri de idama sürükleyen süreçte sorumluluk sahibi olan Talat Sait Halman’ın toplumsal ve siyasal topoğrafyasını, dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık.

Ankara Tiyatro Festivali’ne bulaşmış yada bulaşmamış hiçbir, daha yerinde deyişle tek bir tiyatrocudan hiçbir, daha yerinde deyişle tek bir tepki gelmedi.

Şimdi bekliyoruz!