8 Ekim 2008 Çarşamba

Yenikapı Tiyatrosu büyüyor...


YENİKAPI TİYATROSU 4 YAŞINDA!


Kurulduğu günden bu yana sokakları sahne yapan yenikapı tiyatrosu çalışma tarzıyla da ilkleri yaşama geçirdi.

Tiyatroların birliği üstüne bıkmadan usanmadan faaliyet yürüten yenikapılılar tiyatroların eylemli birlikteliğinin, koşulların ihtiyacı olduğu konusunda devamlı vurgulamalarda bulunuyordu. bu anlamda ilk etkinliğini kuruluşundan 6 ay sonra yaşama geçiren tiyatromuz, 1. İzmir Tiyatro Kurultayı'nı düzenledi. bu kurultaydan çıkan sonuç daha geniş yeni oluşumların başlamasına vesile oldu. Yenikapı Tiyatrosu birlik çalışmalarını 2007 yılında Ürkmezde 4 gün boyunca düzenlediği 1. Türkiye Tiyatro Buluşması ile merkeze oturttu. 1. Türkiye Tiyatro Buluşmasından, Amatör Tiyatrolar Birliği - Girşimi kararı çıktı. bu girişim bundan sonraki ilk çalışmasını Barışa rock'a taşımayı başarabildiyse de uzun soluklu bir çalışma olarak tarihte yerini alamayarak sönümlendi. 3. Aydın Tiyatro Şenliğindeki 'sansür' tartışmaları üzerine birlikten ayrılan yenikapı tiyatrosu 'sansüre karşı sanat' sloganıyla 1. Bademler Köyü Tiyatro şenliğini hayata geçirdi. ardından 1. C.B.Ü Tiyatro Şenliği, 2. Bademler Köyü Tiyatro Şenliği, 1. Balıklıova Köyü Tiyatro Şenliği ve Türkiye Tiyatrolar Birliğinin çalışmasının somutlaştığı 2. Türkiye Tiyatro Buluşmasını düzenledi. Yenikapı Tiyatrosu, tiyatroların bir arada durarak daha fazla şey öğrenebileceğini ve bu birliğin enerjisinin, yığınların üzerinde önemli bir rol oynayarak, onları bir tiyatro kitlesine dönüştereceğine inançla çalışmalarını yürüttü.

Ariel Dorfman'ın 'ölm ve kız', Vasıf Öngören'in 'Zengin Mutfağı' ve Aziz Nesin hikayelerinden oluşan 'Hayat Güzeldir' isimli oyunları salona taşıyan Yenikapılılar, sokakta ise, Güngör Dilmen'den uyarlanan 'Ceza', N.Gogol'den uyarlanan 'palto' oyunlarını sergilediler. Türkiye'nin en önemli festivallerinden olan 12. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde 'palto' açılış oyunu olarak oynandı ve 3 gün boyunca 3 ayrı yerde sahnelendi.

Yenikapı Tiyatrosu 'ceza' , 'yüzler' ve 'palto' oyununu bir çok sokağa, pazar yerine taşıdı. İzmir'de; Limontepe pazar yeri, Gültepe Millet pazar yeri, Gültepe Toros pazar yeri, Bayraklı Sevgi yolu, Alsancak Sevgi Yolu, Kadifakele kale içi, Karşıyaka Örnek mahallesi, Karşıyaka Yamanlar pazar yeri ve Yamanlar Kültür Merkezi önü, Çiğli Güzeltepe pazar yeri, Çiğli pazar yeri, Eskiizmir pazar yeri, Gültepe kenan evren lisesi önü, Karşıyaka iskele meydanı, kemeraltı, Alsancak kıbrıs şehitler caddesi, Buca Kuruçeşme pazar yeri, Buca Kuruçeşme girişi, Buca Şirinyer meydanı

Ankara'da ; 11. ve 12. Ulsulararası Ankara Tiyatro Festivali kapsamında, Batıkent metro çıkışında, Yüksel caddesinde, sakarya caddesi yıkılan yeni sahne önünde.

İstanbul'da; Sarıyer Piknik alanında(barışa rock 2007), Sarıyer İskele meydanında, Okmeydanında, Gülsuyunda,

Bartın şehir meydanında, Sinop şehir meydanında, Aydın şehir meydanında ve antik tiyatroda, Afyon Kocatepe Üniversitesinde oyunlarını sergilemiştir.

Yenikapı Tiyatrosu kurulduğu günden bu yana sokaklarda 500'ü aşkın gösteri yapmıştır. 'ceza' , 'yüzler' ve 'palto' arasında en çok gösterimde kalan N. Gogol'dan uyarlanan 'palto' oyunu olmuştur.Sanata yeni bir soluk getirmek amacıyla kurduğumuz tiyatromuzun bu emeği gün geçtikce daha fazla seyirciyle buluşmuş ve başka tiyatrolara da yeni tarzları denemesi için cesaret vermiştir.Tiyatromuzun yönetmeni, Orçun Masatçı bugün Balçova Belediye Tiyatrosu yönetmenliğini üstlenmektedir. Tiyatromuzun emekçilerinden Timur Özçıngırak ve Esin Açıl Güzelbahçe Halk Tiyatrosu eğitmenliğini , Nazlı Masatçı ve Volkan Korhan Urla Halk Tiyatrosu eğitmenliğini yürütmektedir. Özge Bostanbaş ve Özlem Öztürk Balçova Belediye Tiyatrosu yönetmen yardımcılığını üstlenmiştir. eylemli dayanışma çabamız bu anlamda vücut bulmuştur. Orçun Masatçı'nın ayrılmasıyla yönetmenliğe Nazlı Masatçı gelmiştir.Tiyatromuz dekor ve kostümle gözü boyayan ve oyunculuğu minimal ölçilerde tutan anlayışlara karşı dekorun ve kostümün yerine insanı koymuştur. bu durumun oyunculuk biçimlerinde daha fazla gelişmeyi getireceğinden ve seyircinin oyunculuğun keyfine varacağına inançla hareket etmiştir.

Eğitimimiz

Tiyatromuz oyunculuk biçimlerinde deneysel çalışmalarla kendisini geliştirmeyi amaç edinmiştir. Tiyatro eğitimine ritüellerden başlayan tiyatromuz, 6 dönem eğitim sürüdürmektedir. 1. dönemde ritüeller ve Aristo'nun poetikası üstünde duran tiyatromuz, sonrasında, Sehkeaspare oyunculuğu, panayır tiyatrosu, italyan halk tiyatrosu, devrim tiyatrosu, sürgün tiyatro, Zuckmayer, Piscator, Brecht kavramları, estetiğin tiyatroya yansıması, Lukacs, Benjamin, Adorno tartışmaları, Anadolu estetiğinin tarihi ve tiyatro da işlenme biçimi, Biyomekanik oyunculuk, E. Morris, P.Brook, F. Dürennmant çalışmalarına yoğunlaşmıştır. Oyuncularımızın kadromuza girebilmesi için teorik bir sınavın yanı sıra, kurgu çalışmasından geçmeleri gerekmektedir. bu kurgu çalışması oyuncunun kendi yaptığı sahne maketi üstünde belirlenen oyunun kurgusunun, karekterinin çözümünü yapmasıyla somutlaşır. sokağın farklı tarzları ve bugünün koşulları üstüne her oyundan önce yapılan tartışmayla, oyunun anlatı biçimi belirlenir ve bu biçim oyunun metnine uygulanır.

ÇOCUK TİYATROMUZ

Çocuk Tiyatrosu çalışmlarımız, ayrıntılı araştımalara ve pedogojiye dayanır. çocuğun sağlıklı koşularda gelişmesini ve tiyatroyu sevmesini sağlayacak oyunlar belirlenir. oyunlarda canlı renkler ve çocuğun hayal dünyasının gelişmesi için vücutsal önermeler kullanılır. genel çocuk oyunlarından farklı olarak didaktik ve özete dayanmayan bir tarz ortaya çıkarılır amaç çocuğun hayal dünyasının içinde eğleneceli bir yer oluşturarak, çocuğun sağlıklı hayaller kurabilmesini ve bunu ifade edebilmesini sağlayabilmektir. oyunlarımızda çoğu kez çocuklarda yer alır ve oyun süreleri kısa tutulur. çocuğun algısının kısa sürede kaybı dolayısıyla, oyunlar anlatmak istediğini anlatır ve 20-25 dakikalık bir zaman diliminde sonlandırılır.

TÜYAP

11. ve 12. Tüyap izmir kitap fuarına katılan topluluğumuz burada açtığı standlarla bugün 9.sayısı çıkan 'yenikapı' dergisinin tanıtımını yaptı. bu tanıtımlar esnasında tanıştığımız 670 kişi eloktronik posta grubumuza üye oldu ve yaklaşık bir yıldır etkinliklerimiz aksaksız bir biçimde e-posta grubundan takip edilebiliyor. Tüyap kitap fuarında yapmış olduğumuz etkinlik Tüyap'ın katkısıyla ciddi bir etkiye dönüştü. 11.sinde 3 ayrı oyun oynayan ekibimiz 12.sinde Tüyap Kitap fuarına kendi standının yanında Türkiye Tiyatrolar Birliği'nin de standını açmasıyla gelişti. standımız bir çok tiyatro oyuncusu, araştırmacısının da ziyaretine uğradı ve ilgiyle karşılandı. 12. kitap fuarında tiyatromuz standında, Tuğrul Keskin şiir dinletisi ve Turgay Tanülkü ile Orçun Masatçı söyleşilerini de hayata geçirdi.

Katıldığımız Festivaller

11. , 12. ve 13. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, 25. Boğaziçi Tiyatro Festivali, 2. Aydın Tiyatro Şenliği, 14. Bartın Tiyatro Festivali, 1. Sinop Tiyatro Şenliği, 1. ve 2. Türkiye Tiyatro Buluşması, 2008 ODTÜ Tiyatro şenliği, 2008 Celal Bayar Üniversitesi Tiyatro şenliği, 14. Eşme Kilim ve Turizm Festivali, 2008 Ege Üniversitesi Tiyatro Şenliği, 1. ve 2. Bademler köyü Tiyatro Şenliği, 5. Balıklıova köyü Kültü ve sanat şenliği, 1. Balıklıova Köyü Tiyatro şenliği, 1. ve 2. Mehmet Ulusoy Sokakta Tiyatro Şenliği, 5. ve 6. Alsancak şenliği, 1. Güzelyalı şenliği, 2007 ve 2008 Sevgi Yolu şenliği, 2006 Buca Alternatif Öğrenci şenliği, 2008 Limontepe Halk şenliği, 2007 Yamanlar Kültür-Sanat festivali, 2006 Türkiye Sosyal Forumu

***

İngilizcesi - Gamze Yılmaz


YENİKAPI THEATRE IS 4 YEARS OLD


Yenikapı Theatre played their plays on streets since they were organized and they also did so many original things thanks to their different style. Yenikapı Theatre continuously worked for the union of theatres and they always pointed out that all theatres should be active in the union. So Yenikapı that displayed their first activity 6 months later after they were established arranged the 1. General Meeting of İzmir Theatre. The result of this meeting maintained the birth of new bigger formations. Yenikapı Theatre arranged the 1. Meeting of Turkey Theatre in Ürkmez in 2007 and it continued for 4 days. After this meeting it came in the decision of the Enterprise of the Union of Amateur Theatres. Although this union displayed their first action in Barisa Rock, it could not maintain activities anymore. Yenikapı Theatre left the union because of the discussion of ‘censorship’ in the 3. Aydın Theatre Festival and they arranged the 1. Bademler Village Theatre Festival with the slogan of ‘art against censorship’. After that they arranged the 2. Meeting of Turkey Theatre in which they gave some decisions about 1. CBÜ Theatre Festival, 2. Bademler Village Theatre Festival, 1. Balıklıova Village Theatre Festival and the Union of Turkey Theatres. Yenikapı Theatre believed that if theatres took part in a union, they could have more knowledge so the energy of the union could make people like theatre much more.

Yenikapı displayed ‘Death and the Maiden’ by Ariel Dorfman, ‘The Kitchen of The Rich’ by Vasıf Öngören and ‘Life is Beautiful’ in which there are stories about Aziz Nesin on stage. Moreover they displayed ‘The Punishment’ which was adjusted from Güngör Dilmen’s plays and ‘The Coat’ which was adjusted from the play by N.Gogol on streets. ‘The coat’ was played as opening play in 12. International Ankara Theatre Festival which is one of the most important festivals of Turkey and it was played for 3 days in 3 different places.

Yenikapı Theatre played ‘The Punishment’, ‘Faces’ and ‘The Coat’ on so many streets and market places. They played in İzmir at Limontepe market place, Gültepe Millet market place, Gültepe Toros market place, Bayraklı Sevgi road, Alsancak Sevgi road, Kadifekale, Karşıyaka Örnek neighborhood, Karşıyaka Yamanlar market place, in front of the Yamanlar Culture Center, Çiğli Güzeltepe market place, Çiğli market place, Eskiizmir market place, in fornt of Gültepe Kenan Evren Highschool, Karşıyaka landing square, Kemeraltı, Alsancak Kıbrıs Şehitler street, Buca Kuruçeşme market place, Buca Kuruçeşme entry, Buca Şirinyer square and in Ankara in comprehension of 11. and 12. International Ankara Theatre Festival at the exit of Batıkent subway, Yüksel street, Sakarya street and in İstanbul at Sarıyer picnic area ( Barışa Rock 2007), Sarıyer landing square, Okmeydanı, Gülsuyu, Bartın town square, Sinop town square, Aydın town square and anthique theatre and Afyon Kocatepe University.

Yenikapı Theatre played more than 500 plays on streets since it was founded. They played ‘The Coat’ more than ‘The Punishment’ and ‘Faces’. It was founded to bring a new style to art and this style of them has met so many people and it encouraged other theatres to try new styles.

The director of the Theatre, Orçun Masatçı, today is the director of Balçova Municipality Theatre. Timur Özçıngırak and Esin Açıl, the members of the theatre, are educators of Güzelbahçe public theatre, Nazlı Masatçı and Volkan Korhan are the educators of Urla public theatre. Özge Bostanbaş and Özlem Öztürk are floor managers of Balçova Municipality Theatre. So our active cooperation was concluded. After Orçun Masatçı left the direction, Nazlı Masatçı has become the director of the theatre.

Yenikapı Theatre used people instead of costume and decor in plays since they thought that using a lot of decor and costumes instead of acting caused the play to be poor quality. They believed that acting improves actors and actresses and audience enjoys the acting much more than costumes and decors.

OUR COURSES

The aim of the theatre is to improve itself by experimental training in acting form. Our theatre starts to educate rituals first and the education lasts 6 periods. Rituals and ‘Poetika’ by Aristo are tought in 1. term and then Shakespeare acting, fair theatre, Italian public theatre, revolution theatre, excile theatre, Zuckmayer, Piscator, Brecht concepts, the reflection of aesthetic to theatre, Lukacs, Benjamin, Adorno discussions, the history of Anatolia theatre, Biomechanic acting and the Works of E. Morris, P.Brook, F. Dürennmant are tought. Participants should pass a theoric exam besides fiction training. After that the actor or actress analyses the fiction of play and characters. There is always discussion about different acting styles on street and conditions of today before every play. So after a form is determined, this form is performed.

OUR CHILD THEATRE

Our child theatre is based on detailed researches and pedagogy. Plays which make children like theatre and improve themselves are determined. Bright colours are used in plays and children improve their imagination. The form of child theatre which is different from the general plays is not didactic and not based on summary. The aim is to entertain children and to make their imagination free so they can express their imagination freely. Children mostly take part in our plays but they do not play so long. The play lasts for 20 or 25 minutes cause the perception of children becomes less in a short time.

TÜYAP

Yenikapı Theatre took part in 11. and 12. Tüyap İzmir Book Fair and introduced ‘yenikapı’ magazine which was published 9. issue. During this introduction we met 670 people and these 670 people joined our e-mail group. They have been following our activities about for a year from this e-mail group. The activity that we had in Tüyap Book Fair impressed so many people with the help of Tüyap. We played 3 different plays in 3. Tüyap Book Fair and we opened a stall of the union of Turkey Theatres beside our own stall in 12. Tüyap Book Fair. So many actors, actresses and investigators visited our stall and they were impressed. Tuğrul Keskin read his poems and Turgay Tanülkü and Orçun Masatçı gave a conversation in 12. Tüyap Book Fair in our stall.

THE FESTIVALS THAT WE PARTICIPATED

11., 12. and 13. International Ankara Theatre Festival, 25. Boğaziçi Theatre Festival, 2. Aydın Theatre Festival, 14. Bartın Theatre Festival, 1. Sinop Theatre Festival, 1. and 2. Meeting of Turkey Theatre, 2008 ODTÜ Theatre Festival, 2008 Celal Bayar University Theatre Festival, 14. Eşme Rug and Tourism Festival, 2008. Ege University Theatre Festival, 1. and 2. Bademler Village Theatre Festival, 5. Balıklıova Village Culture and Art Festival, 1. Balıklıova Village Theatre Festival, 1. and 2. Mehmet Ulusoy Theatre Festival on Street, 5. and 6. Alsancak Festival, 1. Güzelyalı Festival, 2007 and 2008 Sevgi Road Festival, 2006 Buca Alternative Student Festival, 2008 Limontepe Public Festival, 2007 Yamanlar Culture-Art Festival, 2006 Turkey Social Forum