10 Eylül 2009 Perşembe

Muhsin Ertuğrul, 16 milyona mal oldu


Yıkılıp yıkılmayacağı tartışmaları neredeyse bir sezon boyunca süren ve sonunda 2008 yılının Nisan ayında yıkılan Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde mutlu sona yaklaşıldı. Yeni sahnenin inşaatının bitmesine sayılı günler kaldı. Dış cephesi tamamlanan sahnenin içinde bugünlerde hummalı bir çalışma var.

Yeni sahne, açılışı için önceki sezon açıklanan 29 Ekim tarihine yetiştirilmeye çalışılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri mekanın daha önce öngörülen tarihte şehir tiyatrolarının hizmetine sunulacağını belirtiyor.

Yeni sahnenin toplam inşaat alanı 11.315 metrekare ve net kullanım alanı ise 6.930 metrekare. Mekanın İBB'ye maliyeti ise KDV ve tüm masraflar dahil yaklaşık 16 milyon TL oldu. Yeni sahnenin koltuk kapasitesi, eskisi gibi 600 olacak. Bu karar İBB ile Şehir Tiyatroları Müdürlüğü'nün ortak kararı. İBB yetkilileri tiyatroyla ilgili yapılan tüm planlamalarda sanatçılarla birebir görüşüldüğünü ve yapılan görüşmeler sonucunda imalatlara başlanıldığını özellikle vurguluyor. Yeni binada sahne haricinde; üst fuaye, tiyatrolar müdürlüğüne ait ofisler, iki adet toplantı odası, kafeterya ve kafeterya servis alanları, mutfak ve kütüphane de bulunacak. Yeni mekana yapılan başkan odası ayrıca tiyatro Araştırma Laboratuvarı (TAL) olarak da kullanılabilecek. Sahne direktörü ve yardımcısı odaları, baş dramaturg odası, ışık-ses-sahne kontrol odaları, aksesuarcılar odası, prova odası, idare amiri odası, terzi odası, kuaför odası, iki tane fotoğrafhane ve efekt kayıt stüdyosu da yeni mekanda yer alacak. Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde yer alacak çalışma stüdyosu çocuk tiyatrosu olarak da kullanılabilecek. Ayrıca konuk odası, 6 adet banyolu sanatçı odası özel dekor girişi, 81 metrekarelik kulis, sahne teknik odaları, bilet satış birimleri de yeni mekanın diğer bölümleri. Ayrıca altıncı bodrum katta sanatçıların talebi üzerine asansör ve servis merdiveni ile ulaşılabilinen 1.010 metrekarelik bir de depo inşa edildi.

Eski sahnede en çok şikâyet konusu olan ışık ve ses sistemlerinde son teknoloji ürünleri kullanıldı. Ses sistemi electrovoice, line array hoparlör sistemi, ışık sisteminde ise; 20 tane robotik ışık, 350 adet spot ışık yer alıyor. Ayrıca sis ve kar makinesi de sistemlerin içinde yer alıyor. Akustik olarak; tiyatronun tüm tavan-duvar ve döşemelerinde akustik hesabı yapılarak, salon formu ve malzemeleri buna göre belirlendi. Yine şikâyet konularından biri olan sahnede; spirallift sistemli orkestra çukuru ile aşağı-yukarı hareket yeteneğine sahip döner sahne mekanizması kullanıldı. Yeni Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin fuayesi, eski fuaye ve alanlarına nazaran daha konforlu, daha geniş ve daha kapsamlı olacak şekilde modern bir yapı olarak tasarlandı ve inşa edildi. ZAMAN