8 Eylül 2009 Salı

YORUMSUZ!

Basına ve Tiyatro Kamuoyuna Duyuru ve Bir TEKZİP


Tiyatro… Tiyatro… Dergisi'nden Kamuoyuna Açıklama...

Yeni Tiyatro Dergisi Yayın Yönetmeni Erbil Göktaş, yayınlamış olduğu şiir kitabının tanıtımının yapıldığı haber262.com sitesinin yorum bölümünde birileriyle girdiği polemiklerin veya didişmelerin içinde, durup dururken ve konuyla ilgisi olmamasına rağmen şahsıma yönelik şu iftiraları atmıştır.

1. "…Mustafa Demirkanlı 2004 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İbrahim Karaosmanoğlu'na hakaretten dolayı para cezasına çarptırılmıştı." (Dava sonuçlanmamış, temyiz aşamasındadır.)

2. "Ondan önce Kültür Bakanı Sayın İstemihan Talay'ın da açtığı "hakaret" davalarından "ceza" almış olan Demirkanlı'yı…" (Bakan İstemihan Talay şahsıma yönelik herhangi bir dava açmadığı için, ceza almam da söz konusu değil.

Kaldı ki hakkımda açılan davaları ve sonuçlarını Tiyatro… Tiyatro… Dergi’sinde her zaman yayımlamaktayız, bunlar basın davalarıdır, hakkımda açılmış başkaca davalar ve mahkumiyetler vardır ve hepsi siyasilere ve onlarla işbirliği içinde olan kişilere yönelik tiyatroyu savunmamdan kaynaklı yazılardır ve basın davalarıdır. Yaklaşık 25 yıl (1984’den beri) basının içinde olan bir gazeteci için dava açılmaması haberdir. Ancak, Erbil Göktaş’ın bunları zan altında bırakacak bir biçimde Coşkun Büktel ve Hilmi Bulunmaz’la birlikte organize etmesinin anlamını ve yararını anlamak mümkün değil, bu ve benzer suçlamalarını Bulunmaz’ın sitesinde “YAKINDA”, “AZ SONRA”, BıRAZDAN” PEK YAKINDA” gibi spotlarla arka arkaya yaklaşık 4 saat süreyle duyurduktan sonra yayınlaması ise ne basın ahlakına ne de iyi niyete sığmaktadır, kendilerini “küfürsüz yayıncılığa” davet etmemizi hazmedemeyen kişilerin husumetine hizmet etmektir ki Erbil Göktaş bunu bile isteye ve işbirliği içinde yapmaktadır.

Her iki şahsa; Bulunmaz ve Büktel’e, 'Küfürsüz yayıncılık' imza kampanyasından sonra herhangi bir yanıt verilmediği gibi, tarafımdan bundan böyle bu iki şahısla kol kola hareket ettiği ve onlar kadar yıkıcı davranan Erbil Göktaş’a da yanıt verilmeyecektir.

Tiyatro yayıncılığının etiğini oluşturmak ve korumak için kurulan TİYAB’a (Tiyatro Yayıncıları Birliği) konu intikal ettirilmiş olup, Birliğin vereceği karar doğrultusunda hareket edilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Mustafa Demirkanlı
Tiyatro… Tiyatro… Dergisi
Yayın Yönetmeni


***


"Mustafa Demirkanlı’ya Belgeli Yanıtlar" başlığıyla www.yenitiyatrodergisi.com sitesinde yazdığım yazıda her şeyi net ve belgelerle açıklamama karşın; Demirkanlı www.tiyatrodergisi.com.tr sitesinde "Tiyatro...Tiyatro Dergisi’nden Kamuoyuna Açıklama" başlıklı yazısında, sözlerimi çarpıtarak yansıtmış ve asıl kendisi bana "iftira" atmıştır. Demirkanlı, Kültür eski Bakanı Sayın İstemihan Talay’la ilgili olarak yazdığı bir yazıda "ceza aldığını" bizzat kendisi söylerken, her zaman yaptığı gibi yine yalanlara sığınıp "böyle bir şey yok" deyip ceza aldığını inkar etmiştir. Şu yazdığı yazıdakiler doğru değilse, Demirkanlı, kendi kendine "iftira" atmış demektir; ya da kendisini "kahraman" göstermek için zamanında "bir yalan" söylemiş, şimdi onu, o zaman söylediği yalanını, bir başka yalanla örtmeye çalışmaktadır...

İşte, Demirkanlı'nın kaleminden çıkan şu sözler ne anlam taşıyor acaba?..

"...Bunlar mahkumiyetle sonuçlanmış davalardır. Zamanın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü’nün -İ Rahmi Dilligil- belgeleriye ortada duran intihal iddiasını ortaya çıkarttık, Devlet Tiyatroları sanatçısı Serhat Nalbantoğlu da suç duyurusunda bulundu, savcılık ciddiye aldı, dava açmak için zamanın Kültür Bakanı İstemihan Talay’dan yargılama izni istedi -yasa gereği prosedür böyledir- ama Sayın Bakan o izni vermedi, bunun üzerine yazdığım bir yazıdaki -H……. ayyuka çıkmış Genel Müdürünü savunan Bakan- cümlemden dolayı bir değil, iki mahkumiyetim var: Biri 3 ay hapis cezası -tecil edildi ama ceza cezadır- diğeri ise 7.000 lira tazminat ödemeye mahkum oldum..."

(Coşkun Büktel: "Mustafa Demirkanlı, Küfür (Hakaret) Yüzünden Mahkemece Tazminata Mahkum Edilmiş, 'Tescilli Ve Sicilli' Bir Küfürbazdır!")

LİNK: http://www.tiyatrodergisi.com.tr/detay.php?hng=946

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile ilgili olarak da davanın "temyizde" olduğunu söylüyor. Ama verilen cezayı yetersiz bulduğu için, "temyize" gidenin Sayın Karaosmanoğlu olduğunu söylemiyor. Bir tür pasif yalancılık yapıyor. Yani, yine kendi İnternet sitesinde, yukarıda linkini verdiğim yazısında yer alan şu açıklamalar "temyize gidilse de" ceza aldığı anlamına gelmiyor mu?..

“...-oysa herkesin bildiği, Tiyatro… Tiyatro…’da da yazılmış- Medya Ajans’ın IV. Kuvvet Sitesi’ndeki şu habere...”

...“Akmen, Kararı veren Kocaeli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Karaosmanoğlu’nun kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle 7 bin 500 YTL (7.5 milyar TL) tazminat ödemeye mahkum edildi.

İkinci dava ise 2 Temmuz 2004 sayılı Birgün Gazetesi’ndeki köşe yazısında “İzmit ve AKP” başlıklı yazının sahibi Mustafa Demirkanlı’ya açılmıştı. Yazısında “… dün beline kadar sarkan sakallarını Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu için kesen, dini bütün, ama herkesten bütün (!) Karaosmanoğlu’na ‘Ne diyorsunuz bu işe?’ diye Yuvacık Belediye Başkanı olduğu günlerde sorsaydınız, muhtemelen ‘Vay, kafir!’ der, sakallarını sıvazlardı…” ifadesine yer veren Demirkanlı’nın, 5 bin YTL (5 milyar TL) manevi tazminat ödemesine karar verildi.”

Ayrıca “yıkıcılık” sözcüğü de şahsıma yapılmış büyük bir haksızlıktır. Ben, yazımı kendi sitemde www.yenitiyatrodergisi.com yayınladıktan sonra Hilmi Bulunmaz’ın “yazımı” hemen almayıp parça parça yayınlaması kendi bileceği iştir. Ben kendisine hiçbir birşey telkin etmiş değilim.

Ben, Demirkanlı’nın tüm yazdıklarını sitemde yayınlayıp yanıtlarken, tüm sözlerine link verirken, Demirkanlı’nın benim yazdıklarıma link vermeyip sözlerimi tam alıntılamaması da “yalanın, çarpıtmanın, yıkıcılığın” asıl Demirkanlı tarafından yapıldığının kanıtlarıdır.

“Yayıncılık etiğinden” söz eden Demirkanlı, asıl kendisi bu tavırlarıyla “yayıncılık etiğini” de, “insanlık onurunu” da ayaklar altına almaktadır. Üstelik beni “Tiyatro Yayıncıları Birliği”ne şikayet ettiğini söyleyerek “TEHDİT” de etmiştir. Ben herkese, öncelikle hiç bir “hakaret” ve “tehdit” içermeyen yazılarımı tamamen okumalarını önerirken; “vicdanlarının sesine” de kulak vermelerini öneriyor ve anımsatıyorum. Demirkanlı’nın sitesinde yayınlanmış, Nisan 2009’dan bu yana “belgeli” tüm tehdit ve hakaretleri “adli makamlara” bildirmiş durumdayım. Yine bu yazısındaki “kışkırtmalardan” doğacak tüm maddi ve manevi “yıkımları” yasal yollardan arayacağımı basına ve tiyatro kamuoyuna saygıyla duyururum.

Erbil Göktaş
Yeni Tiyatro Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni

(Kaynak: yenitiyatrodergisi.com)