9 Temmuz 2008 Çarşamba

Edebiyata türban takılmak isteniyor!...

AKP'li Ayşe Böhürler belgesel hazırlıyor, metin yazarlarının haberi yok!


Bütün ülkeye türban takmak isteyen AKP, şimdi de edebiyata türban takma çabasında. Türban takmaya razı olmayan edebiyatçılar, karşıt görüşlerini dile getiriyorlar. Takılmak istenen türbanın boyutunu algılamanız için soL gazetesinden aktarıyoruz:


Frankfurt'a AKP damgası!


Frankfurt Kitap Fuarı için hazırlattığı Türk Edebiyatı Belgeseli’yle Avrupa’daki vizyonunu parlatmayı hedefleyen AKP’nin hayalleri suya düşüyor. Belgeselin yazarlar listesinde adı geçen Tahsin Yücel, “böyle bir belgesel olduğunu bile bilmiyordum, bana soran olmadı” diyor.

soL (HABER MERKEZİ) “Orhun Yazıtları’ndan Nobel’e, Türk Edebiyatı” başlığıyla hazırlanan belgesel, bu yıl Türkiye’nin “konuk ülke” olarak katılacağı 60.Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda ülke tanıtımında kullanılacak. Fuar hazırlıklarını sürdüren Kültür Bakanlığı’na bağlı Ulusal Yürütme Komitesi “bütün renkleriyle Türkiye” sloganına uygun olarak edebiyat dünyasının çeşitli şair ve yazarlarını, bir belgeselde bir araya getirme kararı aldı. Komitenin belgesel çekimlerini yaptırdığı ajansın arkasında yapımcı rolüyle AKP MKYK üyesi Ayşe Böhürler bulunuyor.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen basın kuruluşlarındaki röportajında Böhürler, belgeselin amacını, “ben bir televizyon yapımcısıyım ve olaya biraz görsel yönden bakıyorum. Bu fuarı 300 bin kişi geziyor ve bu 300 bin kişi Türk edebiyatını tanıyacak. Bu tanıtıma tek tek yazarlar üstünden değil de edebiyatımızın bütün yönlerini bir film formatının elverdiği oranda tanıtacak bir proje çalışılması gerekliydi” sözleriyle açıklıyor.

Çekimler yetersiz kaldı

Böhürler, şu ana kadar Hilmi Yavuz, Elif Şafak, Vedat Türkali, Doğan Hızlan, Rasim Özdenören ve Ahmet Altan ile söyleşilerini gerçekleştirdiklerini ancak, Orhan Pamuk’tan randevu alamadıklarını söylüyor. “Yazarların çoğu yalnız, çok desteksiz ve kendi çabasında. Türkiye'de yazar olmak zor iş. Fikir emeği, düşünce emeği Türkiye'de çok da hak ettiği yerde değil” diyen Böhürler belgesele Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de görüşleriyle katılacağını anlatıyor. Böhürler çekimlerde Sepetçiler Kasrı, Malta Köşkü gibi tarihî mekanları kullandıklarını ve Anadolu'da çekim yapamamış olmaktan üzüntü duyduğunu da belirtiyor.

Siyasete ve eleştiriye izin yok

Ayşe Böhürler'in altını çizerek vurguladığı bir nokta da Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye’yi temsil eden hiçbir ismin siyasi çıkışına izin vermeyecekleri yönünde. “Siyasetin s'sinin bu belgesel içinde yer almasını istemem” diyen Böhürler, yalnızca edebiyatı yansıtacakları bir belgesel çekmekte olduklarını ifade ederek, eksikliklere ilişkin sorulara da, “bütçemiz bu kadardı” diye yanıt veriyor. “Eleştiriler gelebilir; fakat biz bunu bir tanıtım mantığıyla yapıyoruz” diyen Böhürler’in listesindeki bir isim, yapılan bütün açıklamaları ve AKP’nin “Avrupa’da tanıtım hayallerini” suya düşürüyor. AKP’nin “vizyon düzeltme operasyonu” olarak tanımlanan belgeselde yer alacağı duyurulan isimlerden Tahsin Yücel konudan haberi bile olmadığını söyledi.

Tahsin Yücel: Böyle bir belgesel mi var?

Ayşe Böhürler’in, Kültür Bakanlığı için hazırladıkları Türk Edebiyatı tanıtım belgeselinde ismi bulunan Tahsin Yücel’e konuyla ilgili görüşlerini sorduk. “Siz söyleyene kadar böyle bir belgeselden haberim bile yoktu” diyen Yücel, kendisini hiç kimsenin aramadığını, ancak gelecek günlerde aranması durumunda da böyle bir çalışmanın parçası olmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

(Kaynak: soL)

Ayrıca bakınız:
AKP'yi protesto etmeyen, düzene karşı çıkamaz!
Behram da AKP'nin dümen suyuna girmedi!...
Birkaç soru ve yorumsuz aktarılan yazı...
Edebiyata türban takılmak isteniyor!...