10 Nisan 2007 Salı

Hilmi Bulunmaz

Bulunmaz Tiyatro'nun kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni. Tiyatromuzda yetişkinler için olan Oyunculuk Çalışmaları Hilmi Bulunmaz tarafından yürütülmektedir.

10 Temmuz 1955 yılında İstanbul'un Beykoz ilçesinde doğan Hilmi Bulunmaz, 8 yaşında bir kundura işliğinde çalışmaya başladı. 10 yaşına kadar Beykoz'da yaşadı. Ancak ekonomik nedenlerden Bayrampaşa'ya taşınmak zorunda kaldı.

10 yaşında bir kuyumcu işliğinde çalışmaya başladı ve bu yeni sektördeki ilk patronu Atasay Kamer (bugünkü Atasay Kuyumculuk'un sahibi) olur.

Hilmi Bulunmaz'ın sahnelerle tanışması da Atasay Kamer'in yanında çalıştığı sırada oldu. İsmail Dümbüllü ile tanıştı ve 3 Aralık 1972 tarihinde Bayrampaşa'da aynı sahneyi paylaştılar. Yine bu yıllarda arkadaşı Turan Reis ile birlikte Astronotlar grubunu kurdu.

1974 yılında yetiştiği semtte arkadaşlarıyla birlikte Bayrampaşa Gençlik Sahnesi'ni kurdu.

1975'de askerlik görevini yapmak üzere Van'a gitmeden önce çeşitli sahnelerde gösterilerde bulundu. Askerlik dönüşü kendi kuyumculuk işliğini açan Hilmi Bulunmaz, yine bu günlerden başlayarak pek çok tiyatro çalışmasına katıldı. Salt tiyatroyu öğrenme değil, Türk tiyatrosunu tanıma kaygısıyla birçok kişiyle çalıştı. Bu kişiler arasında Cevat Çapan, Erol Keskin, Beklan - Ayla Algan, Ergüder Yoldaş, Ferhan Şensoy, Taner Barlas sayılabilir...

1980 yılının 12 Eylül'ünde askeri cuntanın 'Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetimine el koyması ve ardından gelen faşist uygulamalar nedeniyle yaklaşık dört yıl tüm sanatsal özgürlüklerini yitirdi. Yine bu "Demokratik Cumhuriyet" yönetimine "el koymanın" bir yansıması olarak 57 gün gerekçesiz biçimde cezaevinde tutuldu, işkence gördü...

1984 yılının Eylül ayından başlayarak çeşitli tiyatro gruplarıyla çalışmalarda bulundu. 1984-1989 en yoğun tiyatro çalışması ve gözlemlerinde bulunduğu yıllar oldu.

1989 yılında Galatasaray Lisesi'nin karşısındaki Beyoğlu Han'da Bulunmaz Tiyatro'yu kurdu.

Hala devam eden Bulunmaz Tiyatro süreci boyunca Avrupa ülkelerinde tiyatro çalışmalarında bulundu, Hindistan'da ülkenin önde gelen tiyatrocuları ile Hindistan ve Uzakdoğu tiyatrosu çalışmaları yaptı.

(Bulunmaz Tiyatro süreci ile ayrıntılı bilgi için BİZ KİMİZ? bölümünü görebilirsiniz.)