18 Aralık 2008 Perşembe

Rekabetçi Mitos-Boyut'tan önemli bir kitap

Kasaplığın El Kitabı (Oyun'un notu: Kitabın kapağında, bileşik olarak Elkitabı yazılmasına karşın, tanıtımda bileşik olmayan biçimde, El Kitabı olarak yazılmış. Bu bile yayınevinin savrukluğunu kanıtlar. Bakınız: Mitos-Boyut) (Boris Vian)
Boris Vian
Fiyatı: 9 Ytl


Oyun yazarlarını yarıştırma mantığına sahip olan rekabetçi Mitos-Boyut, Tuncer Cücenoğlu (Тунджер Джудженоглу) gibi düzeysiz yazarların kitaplarını (Örnekse bakınız: "Çığ" / Лавина) basmanın yanı sıra, zaman zaman önemli yazarların kitaplarını da basmayı akıl edebiliyor. Boris Vian'ın yazdığı Kasaplığın Elkitabı'nı henüz okumasak da, iyi bir dille çevrilmiş olabileceği kanısındayız. Umarız bu kanımızda yanılmayız.


Sözün büyücüsü Boris Vian (1920/1959), kısacık yaşam serüveninde roman, oyun kabare, opera librettosu, şarkı sözü yazarı, şair, caz üstadı, müzik eleştirmeni olarak yirminci yüzyıl ortası Paris entelektüel ortamının olmazsa olmaz, çizgi dışı kişilerinden biri oldu. Toplumun yerleşmiş geleneklerini hiçe sayan, Afred Jarry'nin sadık öğrencisi ve patafiziğin üstatlarından, "anarşist" ruhlu Boris Vian, o benzersiz söz gücüyle, yaşamın acı gerçeklerini, diğer eserlerinde olduğu gibi, oyunlarında da kahkahayla selamlıyor. Vian, Kasaplığın Elkitabı'nda, savaşın üzerine ironik üslubu ile giderken, 2. Dünya Savaşı'nda Avrupa'ya gelmiş olan Amerikan askerleri ile de iyiden iyiye dalgasını geçiyor.

İçindeki Oyunlar:
Kasaplığın El Kitabı