22 Ağustos 2007 Çarşamba

5. Barışarock Festivali Başlıyor!

Rock grubu Behzad Khiavchi ve arkadaşlarının idam edileceği iddiası söz konusuyken (tıkla: tiyatrom), İran'dan gelen bir başka rockçı Farzad Golpayegani'nin de katıldığı Barışarock, yeniliklerle gündeme geliyor.

TÖS tiyatro salonunun adını, devlet sanatçısı Münir Özkul Sahnesi olarak açma düşüncesiyle pazara sunan Mask-Kara Tiyatrosu'nun da katıldığı Barışarock, çeşitli ilginçliklerle etkinliklerini sürdürüyor...

Haberi Gölge Tiyatro'dan, olduğu gibi aktarıyoruz:


24-25-26 Ağustos 2007’de gerçekleşecek Barışarock Festivali için İstanbul Beyoğlu’da bir basın toplantısı yapıldı.

Müzikçiler, plastik sanatlardan sanatçılar ve tiyatro sanatçılarının katıldığı basın toplantısı Karşı-sanat Galerisi’nde gerçekleşti.

“2003'te müziğimizi küreselleşmenin halkla ilişkiler etkinliği haline getirmeye çalışan bir çokuluslu şirkete karşı başlattığımız karşı festivalimiz, 5. senesine kendi gündemini ve kendi geleneğini yaratmış, Türkiye'nin en büyük müzik festivali ve en önemli barış eylemlerinden biri olarak giriyor. Barışarock, dünyanın haline bakıp yükselttiğimiz "acil barış" çığlığı ile müziğin umudunu buluşturuyor.” Sözleriyle tanımlanan festivalin bu yılki ana teması “acil barış” olarak ifade edildi.

Barışarock “acil barış konusundaki yaklaşımı için şunları söylüyor:

“2007'de de temel meselemiz barış! İnsanlık, 20. yüzyılın kanlı mirasını 21. yüzyıla taşıdı. Dünyanın dört bir yanında yanan savaş ateşleri milyonlarca insanın yok olmasına yol açarken, dünya yoksulluk, tecavüz, kan ve acı denizinin içinde büyük acılarla kıvranıyor. Savaş, insanlığın en büyük felaketi. Ve savaşmak bir kadermiş gibi yutturulmaya çalışılıyor. Savaş çığırtkanları susmak, doymak nedir, bilmiyorlar. Oysa savaş çılgınlıktır. Dünyanın evimiz, insanlığın ailemiz olduğunu görememektir. Savaş insanlığın intiharıdır.”

Bu yıl festivale, aralarında Avustralya'dan 6 hr Sundae, Almanya'dan East2West, İran'dan Farzad Golpayegani, İrlanda'dan God is an Astronaut, İspanya'dan Boikot, Mısır'dan Massar Egbari, Moğollar, Dinar Bandosu, Aylin Aslım, Demir Demirkan, Feryal Öney, Gevende, Kara Güneş, Ogün Sanlısoy, Yaşar Kurt ve Arto Tunçboyacıyan ikilisi, Semaver Kumpanya Ritm Grubu’nun bulunduğu 62 grup ve sanatçı katılacak.

Barışarock’ta yer alacak sanatsal etkinliklerden biri de tiyatro. İstanbul Amatör Tiyatrolar Çevresi’nden Mehmet Esatoğlu tiyatrolar adına açıklama yapmadan önce Tiyatro Simurg’dan Bilgesu Ataman Shakespeare’in “Beğendiğiniz Gibi” adlı oyunundan “Bütün Dünya Bir Sahnedir” bölümünü oynadı. Mehmet Esatoğlu ise basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Barışarock'ta Tiyatro'da bu yıl 28 ayrı topluluğun gösterisi var. Üç güne yayılan gösterilerde Kıbrıs'tan, Adana'dan, Muğla'dan, Denizli'den, İzmir'den, Ankara ve İstanbul'dan topluluklar bir araya geliyorlar.

Üç gün boyunca hem oyun gösterisi yapıp hem de etkinliğin yükünü ortak paylaşacak topluluklar, geçtiğimiz bahar aylarından bu yana toplantılar yaparak, bir yanda 2007 buluşmasını örgütleyip öte yandan da tiyatronun sorunları üzerine tartışmalar yaptılar.

Bu yıl 150 bini aşması beklenen Barışarock izleyicisinin alana müziğin yanı sıra diğer sanatsal etkinliklerle de buluşma heyecanıyla geleceğini bilen tiyatro toplulukları, sahnenin de bu beklentiye uygun gösterilerle donanması için yoğun çabalar harcadılar.

26 Ağustos'a dek sürecek Barışarock'ta tiyatro etkinliklerine Denizli'den “2'de 1 Tiyatro Topluluğu” ve Edebiyat Dostları Derneği Tiyatrosu, Adana'dan “Ayna Tutanlar”, Kıbrıs'tan Derme Tiyatro ve Kıbrıs Türk Amatör Tiyatrocular Derneği, Muğla'dan Duvar Sahnesi, İzmir'den Yenikapı Tiyatrosu ve Ege Sanat Tiyatroevi, Ankara'dan Özgür Tiyatro ve İstanbul'dan Tiyatro Simurg, Tiyatro Veto, Bakırköy Oyuncuları, Alternatif Sanat Oyuncuları (ASO), Beyaz Tebeşir Tiyatrosu, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Değişim Atölyesi Oyuncuları, Fırın Tiyatrosu, GATE Oyuncuları, HAYAL OYUNcağı, Maske Tiyatro Topluluğu, Mask-Kara Tiyatro, Old City Comedy Club (Vedat Özdemiroğlu - Alpay Erdem), Ortadirek Tiyatrosu, Seyr-î Mesel Tiyatrosu, Teatre Jîyana Nû (Yeni Yaşam Sahnesi), Tiyatro Güney, Tiyatro Meşale, Tiyatro Salyangoz ve Yeni İnsan Tiyatrosu katılıyor”

Barışarock basın toplantısı konuşmaların ardından geçmiş yıllardaki Barışarock etkinliklerini gösteren bir fotoğraf sergisinin açılışıyla sürdü.

23 Ağustos günü tüm teknik ekipmanın alana yerleştirilmesiyle gelişecek süreç aynı gece katılımcıların ve izleyicilerin alana çadırlarını kurmasıyla ilerleyecek ve 24 Ağustos 2007 günü ilk etkinliklerle 5. Barışarock perdelerini açmış olacak.

tıkla: Gölge Tiyatro