30 Ağustos 2007 Perşembe

Tiyatro mu yapacaksın: Bir miktar açacaksın!

Yalçın Pekşen


Genco Erkal ünlü bir tiyatro oyuncusu olmakla birlikte, bu kez gündeme tiyatro oyunculuğuyla değil, medyaya oynadığı bir 'oyun'la geldi. Cumhuriyet'te Zeynep Oral'ın yazdığına göre 'medyayı tuzağa düşüren oyun' şöyle gerçekleşti:

Basın uzun zamandan beri tiyatro oyunlarını görmezden geliyordu: 'Oyun' denince medya mensuplarının aklına ünlü şarkıcılar ve mankenler arasında oynanan aşk oyunları geliyordu.

Genco Erkal 'Dostlar Tiyatro'sunda dört aydır üç oyunu sürdürüyordu: Nazım Hikmet'ten 'İnsanlarım', Can Yücel'den 'Can' ve 'Oyuncu'.. Olağanüstü performans sergilemesine karşın, kimsenin tek satır yazdığı yoktu.

Sonunda Genco Erkal başka bir 'oyun' oynamaya karar verdi:

'Yarışma: Seks- Dalavere- Kültür' adlı yeni oyununu sahneye koyarken, rol arkadaşı Şebnem Özinal'ı biraz 'hafif' giydirince medya coştu. Başlıklar şöyleydi:

'Onları hiç böyle görmediniz?'

Kimleri mi? Genco Erkal'ı ve Şebnem Özinal'ı tabii. Sahnede birbirlerine sarılıyorlardı. Özinal'ın her bir yanı görünürken, Erkal'ın ağzının suyu akıyordu vs..

'Adeta sahnede sevişiyorlar'dı.

Genellikle içine kapanık, sessiz, ağır başlı tipleri canlandıran Genco'nun Aslan Asker Şvayk'ı da canlandırdığı anımsatılarak, bu kez seks düşkünü birini oynaması 'Aslan coştu' şeklinde duyuruluyordu.

Haberler Özinal'ın fotoğraflarıyla da desteklenince konu halkımıza bayağı 'çekici' gelmişti. Seyircisizlikten neredeyse gişe kapatma durumuna gelen Tiyatro, bu kez neredeyse 'kapalı gişe' oynamaya başlamıştı.

Günahı Zeynep Oral'ın boynuna; bu durum Genco Erkal'ın basına tuzağıydı. Zira 'Yarışma: Seks- Dalavere- Kültür' adlı oyun, medyanın sanata ve sanatçıya bakışını hicveden bir oyundu.

Kısacası medyayı topa tutan oyunun kamuoyuna medya aracılığıyla duyurulması için, işin içine biraz seks katılması yetmişti.

Anımsanacağı gibi birkaç yıl önce benzer bir durum yaşanmıştı: Yıldız Kenter'in başrolünde oynadığı 'Ramiz ile Jülide'de oyuncunun bacaklarını gösteren bir gençlik fotoğrafı kullanılmıştı. Bacakların gerçekten Yıldız Kenter'e ait olup olmadığı, fotomontaj yapılıp yapılmadığı konusu basında uzun süre tartılışınca oyun büyük seyirci toplamıştı.

Formül artık belli olmuştu:

Tiyatro mu yapacaksın, biraz açacaksın..

tıkla: Akşam