10 Mart 2009 Salı

ULUSAL OYUN YAZARLIĞI SEMPOZYUMU




ULUSAL OYUN YAZARLIĞI SEMPOZYUMU, 27-28 Şubat 2009'da Kocaeli Üniversitesi Derbent Oteli'nde yapıldı.
.
.
OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) ve Kocaeli Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü'nün işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğe, oyun yazarları, bilim insanları ve Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin yanı sıra, yurdun her tarafından dramatik yazarlık öğrencileri katıldı. Oyun yazarlığı ve sorunlarının tartışıldığı sempozyumda, "Oyun Yazarı ve Sorumluluğu, Dün Bugün Yarın, Yazarın Eğitimi, Oyun Yazarlığı Mesleği" ana başlıkları ile gerçekleşen oturumlar büyük bir ilgiyle izlendi. "Yeni Metin Yeni Tiyatro" ve "Oyunyaz" gibi oyun yazarlığı projelerinin de tanıtıldığı ve oyun yazarlığımızın bugünkü durumu üzerine tartışmaların yürütüldüğü forumun yanı sıra, 11 ayrı oturumu da içeren sempozyum, 28 Şubat akşamı düzenlenen kokteyl ve katılımcılara verilen katılım belgelerinden sonra 2. Sempozyum'da tekrar buluşmak üzere sona erdi.
.
OYÇED Başkanı Sema Göktaş, 2. Sempozyum'un hazırlıklarına şimdiden başladıklarını belirterek, bu sempozyumun bir çok bakımdan yararlı olduğunu, özellikle yetişmekte olan yazarlık öğrencilerinin, oyun yazarlarının, akademisyenlerin ve konuya ilgi duyan herkesin etkileşim içine girmeleri, bir araya gelip sorunlarını tartışmalarının, ulusal oyun yazarlığımıza çok önemli katkıları olacağını vurguladı.
.
Sempozyum'a şu isimler katıldı: Prof.Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Hasan Erkek, Doç.Dr. Sema Göktaş, Doç.Dr. Beliz Güçbilmez, Yrd.Doç.Dr. Efdal Sevinçli, Yrd. Doç. Dr. Önder Paker, Yrd. Doç.Dr. Nil Ünlü Aycıl, Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş; Arş. Görevlileri: Bünyamin Aydemir, Duygu Toksoy, Cem İçyar, Lokman Zor, Funda Özşener, Şener Aksu, Çiğdem Kılıç.
Yazarlar: Yılmaz Onay, Haşmet Zeybek, Ahmet Önel, Coşkun Irmak, Okday Korunan, M. Sadık Aslankara, Ülkü Ayvaz, Tuncer Cücenoğlu.
.
Katılımcılar arasında TOBAV Genel Başkanı Tamer Levent, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, Av. Burhan Gün, Dr. Selen Korad Birkiye, Ömer Kemiksiz, Asmin Singez, Alpay Ekler, Metin Boran, Burak Akyüz de bulunuyordu. Ayrıca Kocaeli Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık öğrencisi Ersin Çakmak da "Oyun Yazarlığı Mesleği" oturumunda "Kim Oyun Yazarı Olmak İster?" başlıklı bir bildiri sundu.