12 Mart 2009 Perşembe

Türkiye tiyatrosunda at iziyle it izini birbirine karıştırmak için, yapay gündemler oluşturulduğu bir süreçte, Yeni Tiyatro, yeni arayışlar peşinde!

YENİ TİYATRO DERGİSİ’NİN 9. SAYISI KİTAPÇILARDA VE BAYİLERDE!..

KİTAP EKİ OLARAK DA AYDIN ARIT’IN KAYIP OYUNU “AR GÜVEYSİ” VERİLİYOR


Tiyatro yayın yaşamına bir buçuk yıl önce giren ve 12 kentte dağıtılan Yeni Tiyatro Dergisi, 9. sayısıyla da dopdolu… Genel Yayın Yönetmeni Erbil Göktaş, başyazısında dergiyi “Susma, Sustukça Sıra Sana Gelmeyecek!!!” başlığıyla sunuyor. Aykut Işıklar’ın Nedim Saban hakkında söylediklerine değinen Göktaş, Türkiye Eleştirmenler Birliği’nin bu ve bunun gibi konularla “yapay gündem” oluşturup Türk Tiyatrosu’nun “köklü sorunlarına” yönelmediğini söylüyor. Hayati Asılyazıcı’nın “İsmet Küntay Ödülleri”ndeki “emek hırsızlığına” da değinen Göktaş, tüm Türkiye’de verilen “önemli bir ödülün” gereksinmesiyle “1. Yeni Tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri”nin yönetmeliğini hazırladıklarını ve bu yıl vermek istedikleri bu ödüllerle ilgili çalışmaları hakkında bilgi veriyor. Mehmet Esatoğlu’yla ilgili “eğitimde taciz” konusuna da değinen Göktaş, Esatoğlu’nu “doyurucu bir açıklama” yapmaya çağırıyor. www.yenitiyatrodergisi.com sitesinin yayına girmesiyle de dergide hem daha önce yayınlanan hem de yayınlayamadıkları yazılara bu sitede yer vermeye başladıklarını söylüyor. Bazı “Resmi” tiyatro kurumlarının “Basın-İlan Kurumu” aracılığıyla verdikleri “ilan ve reklamlar”da “keyfi” davrandıklarını ve Yeni Tiyatro Dergisi’ne “ayrımcılık” yapıldığını söyleyen Göktaş; “dergiciliğin kalıcılığıyla”, “yöneticiliğin geçiciliği” üzerinde dururken; Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin (OYÇED) 27-28 Şubat’ta Kocaeli Derbent Otel’de düzenleyeceği “Ulusal Oyun Yazarlığı Sempozyumu”na tüm yazarlarla birlikte, tiyatronun diğer “ilgililerini” de “ilgi göstermeye” davet ediyor.

Yeni Tiyatro’nun 9. sayısının kitap eki ise Aydın Arıt’ın daha önce yayınlanmamış ve sahnelenmemiş olan “kayıp” oyunu “Ar Güveysi”… Arıt, tek perdelik bu traji-komedyasında, “karı-koca ilişkilerine” göz atarken, ekonomik krizin ve işsizliğin vurduğu binlerce aileden “birinin” düşlerini, umutlarını, çözümsüzlüklerini “kutsal ailenin çöküşü” bağlamında sergiliyor. Yeni Tiyatro Dergisi’nde yer alan diğer yazarlar ve yazıları ise şöyle:

Okday Korunan “Hayatımı Alabilirsin Ama Egomu Asla” yazısıyla, Coşkun Irmak ise Dario Fo ve “Ödemiyoruz Ödenmeyecek” adlı uzun ve ilginç makalesiyle dergide yer alıyor. Arda Odabaşı Meşrutiyet Dönemi’nin önemli tiyatro dergisi “Musavver Tiyatro”yu inceliyor. Ersin Çakmak “İçimde Bir Sıkıntı Var”da “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nün eleştirisini yapıyor. Alpay Ekler’in “At Benzetmeli Seyirlikler” adlı ilginç incelemesi, Yılmaz Onay’ın Bu Gençlere Kıymayın Efendiler” eleştirisi de derginin diğer “önemli” yazılarından. Nursel Duruel ise Sadık Aslankara’yla “oyunları” ve “tiyatroculuğu” üzerinde öykü tadında söyleşiyor. Berna Kurt “Viyana İmPulTanz Festivali’nden” izlenimleriyle dikkat çekiyor. Mesut Yüce’nin “İdeolojinin Egemenliği Üzerine 3” eleştirisi, bu kez Haşmet Zeybek’in “Düğün Ya da Davul” oyununun başına gelenleri ele alıyor. Derginin yeni yazarlarından Cengiz Peksoy “İstanbul’dan Jean Claude Cariére Geçti” denemesiyle, Asmin Singez “Diyarbakır Şehir Tiyatrosu ve Dullar” eleştirisiyle, Başak Sakızlıoğlu ise, “İzmir Devlet Tiyatrosu ve Mario Fratti’nin Kafes” oyununun eleştirisiyle dergide yer alıyorlar. Gizem Yerlikaya ise “Biz Karışamasak Olmaz mı?” başlıklı yazısında Değişim Atölyesi Oyuncuları’nın sahnelediği Vasıf Öngören’in ‘Zengin Mutfağı’nın eleştirisini yaparken aynı zamanda bir söyleşi de gerçekleştiriyor. Dergide Menemen Belediye Tiyatrosu’nun sahnelemeye başladığı Metin Güler’in “Çatlaklar Oteli 2” adlı oyunuyla, on yıldır sahnelenen oyunların listesinin yer aldığı geniş bir “habere” de yer veriliyor.

Derginin yayın kurulunda şu adları bulunuyor: Yalçın Baykul, Erbil Göktaş, Sema Göktaş, Okday Korunan, H. Zafer Şahin. Aynı zamanda "hakemli" olmasıyla akademisyenlere de yer veren derginin "hakem kurulu"nda ise şu adlar yer almaktadır: Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Sema Göktaş.

Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:
İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, Galatasaray İnsan-Kitap, Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Beyoğlu Mis Sokak Gazete Bayii, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayii, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan ve İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Kuledibi Tiyatro Z Gişesi. Mitos-Boyut Yayınları Bürosu.
Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan, Bilim-Sanat ve İmge Kitabevleri.
Kocaeli; Kolordu Nurkan ve Çağdaş Kitabevleri; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz)
İzmir; GSF Kitapçısı, Devlet Tiyatrosu Gişesi; Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.
Sakarya; Değişim Kitabevi, Xir Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı / Ahmet Turunç, Bursa Sanat Tiyatrosu.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.
Amasya; Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.
Adana; Şehir Tiyatrosu Gişesi