Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat'ın Mayıs sayısı çıktı.
Sanatın Ve Edebiyatın Dorukları
Tartışma Kültürü dosyası, bilimin ve sanatın doruklarına bu ay edebiyatın doruklarını ekledi. Frida, Şolohov, Neruda, Çehov ve Shakespeare’e dair yazılarla çağına ışık tutmuş bu sanat devlerinin yaşamları ve eserleri tartışma kültürü dosyasında bütünlüklü olarak ele alındı. Yazılar, kendi alanlarında her biri klasikleşmiş bu sanatçıların devrimci kimlikleri ile aydın kişiliklerini birlikte ele alıyor; evrensel sanatta ve entelektüel dünyada tuttukları yeri saptıyor. Devrimci kimliği ve sanatı ile adını tüm dünyaya duyuran Şilili şair Neruda’yı Sami Özbil, Sovyet Edebiyatı’nın lirik sesi Şolohov’u Doğan Durgun, sosyalist gerçekçi yazar Çehov’u Osman Özarslan, tüm yaratıcı gücünü tuvallerine yansıtan Frida Kahlo’yu Neslihan Akdağ, klasik tiyatronun zirvesi Shakespeare’i Nurten Baydemir kaleme alıyor. 20.yüzyıl felsefesi üzerine yapılan araştırmayı Mehmet Akaya, Postmodernizmin Felsefesi üzerine değerlendirmeleri de Yener Orkunoğlu’nun kaleminden okuyacağız.
Çağrışımlar dosyası Halk Kültürünün Tarihsel Dinamikleri başlığını taşıyor. Bu dosyada Anadolu’nun önde gelen ozanlarından Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Dadaloğlu isimleri işleniyor. Yaşadıkları çağda devrimci kişilikleriyle kazınmış, adeta halkın önderleri olmuş ve toplumsal konularda söz söylemekten hiç çekinmemiş isimler… ‘Halk Şairinin Söz Ustası Karacaoğlan’ı Ahmet Nisan, ‘Pir Sultan Abdal ve Deyişlerinde Yansıyan Dünya’yı Ali Haydar Avcı, ‘Ezilenlerin Kavga Şairi: Dadaloğlu’nu Hasan Polat yazıyor. Bu isimlerin yanında Yaşar Kemal romanlarına yansıyan Köroğlu etkilerini Nurettin Ocak işliyor.
Sinemada Yeni Yüzler Yeni Sesler
Grafitti ise Türkiye Sinemasında Yeni Yüzler Yeni Sesler başlığını taşıyor. Bu başlık altında politik sinema üzerine genç yönetmenlerle yaptığımız röportajlar yayınlanıyor. Bunun yanı sıra, son yıllarda önem arz eden Kürtçe çeviri eserleri konusunu da Aykan Erden yazıyor. Resimli Ay’da bu ay da ustalardan öyküler incelemesine devam ediyoruz. Mayıs ayının Sait Faik’in ölüm yıldönümü olması sebebiyle Sinağrit Baba öyküsünün incelemesini Feyza Hepçilingirler yapıyor. Yıllardır Feyza Hepçilingirler’in öncülüğünde yürütülen BEKSAV Öykü Atölyesi, meyvelerini vermeye devam ediyor. Bu sayıda öğrencilerimizden Ahmet Güneşen’in öyküsünü sizlerle paylaşıyoruz. 19 Aralık Operasyonlarını kadınların gözünden işleyen ‘İçimizdeki Bahar’ kitabının eleştirisini Ester Sümeli yazdı.
Derginin yeni sayısı bayii ve kitapçılarda...
İletişim: 0216 346 85 70
E-posta: info@sanatvehayat.org