5 Mayıs 2009 Salı

Linç ÇAĞRICILARına DESTEK VEREN TOPLULUKLARdan Yenikapı Tiyatrosu'na karşı yapılan polis müdahalesine tepki için 6 şehirde basın açıklaması yapıldı!




(tiyatrolar birliği)
Yenikapı Tiyatrosu’na karşı yapılan polis müdahalesine tepki için 6 şehirde basın açıklaması yapıldı!


Yenikapı Tiyatrosu'nun Taksim'de ve Kadıköy'de Palto isimli sokak oyununa polisin müdahale etmesi; bugün İzmir, İstanbul, Ankara, Mardin, Bartın ve Denizli'de aynı saatte yapılan basın açıklamalarıyla kınandı.

İzmir'de Konak Kemeraltı girişinde yapılan basın açıklaması öncesinde Orçun Masatçı "Biraz sonra oynayacağımız Palto isimli oyun Kadıköy'de, Taksim'de polis engeliyle karşılaştı. Türkiye'nin her yerinde oynadığımız, birçok festivalde kendine yer bulan ve 12. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali'nde açılış oyunu olan, 9. Lions Tiyatro Ödülleri'nde en iyi kareografi ödülü alan bu oyunu; bu baskılara, engellemelere rağmen bir kez daha burda oynuyoruz. Sanata engel konulamaz." dedi. Bu açıklama ardından Yenikapı Tiyatrosu Palto isimli oyunlarını 100'e yakın kişiye bir kez daha oynadılar. Oyundan sonra Orçun Masatçı, "Şu anda İstanbul, Ankara, Mardin, Bartın ve Denizli'de aynı anda basın açıklaması yapılıyor. Ama şu an İstanbul'dan aldığımız habere göre, basın açıklaması yapan Yenikapı Tiyatrosu emekçileri 2 otobüs çevik kuvvet, terörle mücadele şubesi, asayiş şube ve sivil polisler tarafından "Sizi bekliyorduk" denerek karşılanmıştır. Biz de Taksim'de basın açıklamasının okunmasını burda, yere oturarak bekleyeceğiz. Basın açıklamamızı, İstanbul'da basın açıklaması okunduktan sonra okuyacağız." dedi. Yenikapı Tiyatrosu emekçileri ve Yenikapı Tiyatrosunu destekleyenler bir süre oldukları yere oturarak İstanbul'dan gelecek haberi beklediler. İstanbul'dan gelen "Basın açıklaması okunmuştur" haberiyle Yenikapı Tiyatrosu emekçisi Orçun Masatçı, basın açıklaması bildirisini okudu. (Basın açıklaması bildirisi ektedir)

Basın açıklamasının okunmasının ardından, Yenikapı Tiyatrosu emekçileri ve destekleyenleri "Yaşasın tiyatro yaşasın sanat, Toplum için sanat yaşasın Yekat, Yaşasın toplumcu gerçekçi sanat" sloganlarıyla basın açıklamasını bitirdi.

Basın açıklamasının sona ermesiyle birlikte Yenikapı Tiyatrosu emekçilerinin ve destekleyenlerinin yanına gelen 10'a yakın sivil polis, Yenikapı Tiyatrosu yönetmeni Orçun Masatçı ve Yenikapı Tiyatrosunu desteklemeye gelen SGD üyesi Hayriye Çiçek'i gözaltına aldı.

Polisin sanata yaptığı bu müdahaleye karşı direnişe devam edeceğimizi belirterek, yanımızda olan tiyatrocu dostlarımızı, sanat camiasını ve tüm sanatseverleri bu olayı kınamaya ve bu olaya tepki göstermeye davet ediyoruz.

YENİKAPI TİYATROSU EMEKÇİLERİ

"HALKIN SANATÇISI, HALKIN SAVAŞÇISIDIR!"

Bulunmaz'ın notu: Yukarıdaki metni geldiği gibi yayınladık!