7 Mayıs 2009 Perşembe

Linç ÇAĞRICILARına DESTEK VEREN TOPLULUKLARdan Yenikapı Tiyatrosu, Denizli sokaklarında basın açıklaması yaptı!

(tiyatrolar birliği)
Denizli sokaklarında basın açıklaması !


İzmir ve İstanbul'da alana çıkan Yenikapılılar sokakları boş bırakmamaya devam ediyor. Denizli Delikliçınar meydanında sendikacılar ve demokratik kitle örgütleri ile basın açıklamasını hayata geçirdik.

Sanatçılar sokağa

DENİZLİ (06.05.2009)- Sanatı sokağa taşıyan Yenikapı Tiyatrosu'nun İstanbul'da Taksim ve Kadıköy meydanlarında sergilemek istediği Gogol'un Palto adlı oyunu polis tarafından engellendi. Yenikapı Tiyatrosu emekçiler, dün Denizli'de basın açıklaması yaptı, baskı ve sansürü protesto etti.

Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları ile demokrat kitle örgütleri Belediye Meydanı'nda bir araya geldi. Yapılan açıklamada, İstanbul Amatör Tiyatro Günleri için İstanbul’da bulunan İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun İstiklal Caddesi ve Kadıköy Meydanı'nda düzenlemek istediği sokak oyunu polis tarafından engellendiği hatırlatıldı.

Açıklamada, üzerlerinden sansür ve yasağın eksek olmadığını belirten tiyatrocular, “Tiyatro Avesta'nın, İzmir'de kürtçe olduğu için yasaklanan oyunu, Giresun Halk Tiyatrosunun sokak oyununa polisin müdahale çabası, İzmir Yenikapı Tiyatrosunun oyunları yüzünden yaşadığı onlarca gözaltı ve en son Taksim ve Kadıköy yasakları bunlara küçük örneklerdir” dedi.

Açıklamada şöyle denildi: “Kendi varlıklarını yok edecek her şeye şuursuzca saldırmaktadır. Korkmaktadırlar haklı olarak. Çünkü bilirler ki sanat rüzgarın daha da hızlı esmesini sağlayan çok ciddi bir güçtür ve o gücün kendi egemenliklerinden kopup halkın egemenliğine geçmesini istemezler. Uyuşturma kültürleri içinde onların izin verdiği ölçülerde yapılabilir ancak sanat. Yoksa yasaklanır, engellenir.”

Eylemde,“Sanatçılar sokağa, özgürleşmeye” “Hepimiz Yenikapı Tiyatrosu oyuncusuyuz” ve “Baskılar bizi yıldıramaz, yaşasın sanat” sloganları atıldı.

Bulunmaz'ın notu: Yukarıdaki metni geldiği gibi yayınladık!