4 Mayıs 2009 Pazartesi

Linç ÇAĞRICILARına DESTEK VEREN TOPLULUKLARdan Yenikapı Tiyatrosu, polisin tiyatroya uyguladığı baskıyı anlatmak için basın açıklamasına çağrıyor!




KADIKÖYDE DE ENGEL! YARIN BASIN AÇIKLAMALARIMIZA BEKLİYORUZ !
.
.
SANAT ENGELLENMEMELİ !
.
İzmir Yenikapı Tiyatrosu’nun 3 Mayıs’ta Taksim’de oynadığı oyunun içine girerek müdahalede bulunan polis bugün taksimde yapılan müdahaleye protesto etmek için Kadıköy iskele meydanında oyun oynamak isteyen yenikapı tiyatrosuna bir kez daha müdahalede bulundu. Oyun başlamadan önce polise oyun hakkında bilgi veren tiyatroculara polis oyunu oynatmayacağını söyledi. Birgün Gazetesi muhabirini fotoğraf makinasını almakla ve oyuncularımızı da gözaltına almakla tehdit etti.
.
Uzun tartışmalardan sonra oyuncularımızdan Fırat Mert’i Kadıköy İskele karakoluna götüren polis, karakol komiserinin izin vermesi halinde oyunlarına müdahalede bulunmayacaklarını belirtti. Komiser ise “oyun oynayacağınız alan İstanbul için strajik bir bölgedir biz orada sizi seyretmek için toplanan kalabalığın ve sizin güvenliğinizi alamayız” diyerek oyuna izin vermedi. Ardından alana geldiğinde oyunun izin verilmediği için oynanmadığına dair açıklama yapmak isteyen Fırat Mert’e polis’in tepkisi yine aynı oldu, basın açıklaması yaparsanız gözaltına alırız.
.
Olayların ardından, Birgün, Taraf, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleri ile röportajlar yapan tiyatrocular gördükleri baskıyı medya mensuplarıyla paylaştı.
.
SANATA EVET !
.
Bizler de tam da bugün sanata evet demenin, baskılara karşı sanat engelenmemli şiarının ülkenin her yerine yayılmasının gerekliliğini düşünüyoruz. Bu baskı bugün tiyatromuza yapılmış olabilir ama yarın başka tiyatrolara daha da vahimi başka sanat disiplinlerini de kapsayacaktır. Bu yüzden tüm dostlarımızı sesimize ses olmaya çağırıyoruz. Yarın İstanbul Taksim, İzmir, Ankara, Bartın, Mardin ve Denizli’de yapacağımız basın açıklmalarına katılım göstermenizi ve birlikte olmayı umut ediyoruz.
.
Umut ediyoruz çünkü sanatın değiştirici gücünden korkanlar karşımızda bütün baskı mekanizmalırı ile örgütlü bir şekilde duruyor. Ve onlara verilecek en güzel cevabın birlikte güçlü bir ses olmaktan geçtiğini düşünüyoruz.
.
Sanatseverleri ve sanatçıları bir kez daha SANATA EVET başlığı altında alanlarda birlik olmaya davet ediyoruz !
.
5 MAYIS SALI – 13.00
.
Basın açıklaması yapılacak yerler;
.
İSTANBUL – Taksim, İstiklal caddesi Galatasaray Lisesi önü.
.
İZMİR – Konak, Kemeraltı girişi opera sokağı.
.
BARTIN – Eski belediye önü.
.
DENİZLİ – Delikçiınar meydanı.
.
Ankara’da yarın Ve Sanat Tiyatrosu ve ilerleyen günlerde de İHD konu ile ilgili açıklama yapacaklar.
.
Mardin’de Kızıltepe Tiyatro Kolektifi yarın konuyla iligli bir açıklama yapacak.
.
PALTO YİNE DE SAHNELENDİ !
.
Öte yandan dün Taksim’de bugün de Kaıköy’de engellenen sokak oyunu PALTO İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında İTÜ maslak kampüsünde izleyicisi ile buluştu. Oyunun sonunda Taksimde yaşadıkları engelemeyi anlatan tiyatroculardan sonra izleyicilerinde polisin tutumunu protesto etti.
.
DAYANIŞMA BÜYÜYOR !
.
Bugün dün ile ilgili dayanışma mailimizden sonra sanatçılar ve snatseverler destek mesajlarına devam etti.
.
Ertuğrul Timur, Hakan Bintepe, MMO Kentin Oyuncuları, SyM Medya, Fatma Duran e-postamıza desteklerini ileten mesajlarını yolladılar. BEKSAV ve Tiyatro İmge çalışanları da İstanbul'da oyuncularımıza destek verdi.
.
Atılım gazetesi ise habere internet sayfasında yer verirken, Demokrat Rdayo gün içinde yaptığı haber bültenlerinde durumu anlatmaya devam etti.
.
Bulunmaz'ın notu: Yukarıdaki metni geldiği gibi yayınladık!