3 Eylül 2007 Pazartesi

Devlet, istediğini oynuyor!...

Foto: Devlet Tiyatroları Patronu Lemi Bilgin


İnsan aklını imha etmek, oluşan estetik bilinci ayaklar altına almak, devrimci düşünce yapısını iğdiş etmek için savaşım veren Devlet Tiyatroları, birkaç iyi niyetli yönetmenin dışında, her zaman, halka karşıt bir yapılanmayla hareket ediyor. Her devrin adamı, orta yolcu Lemi Bilgin'in patronajında yürüyen DT, bu yıl da pespaye oyunları sahneye taşıyor. Örnekse, tescilli pespaye oyun Çığ (tıkla: "Çığ skandalı" ) sahneye taşınırken, Ölüleri Gömün adlı önemli bir yapıt, sahnelenme kararı alınmasına karşın, Lemi Bilgin iktidara gelir gelmez, apar topar kaldırılıyor...

Benim verdiğim vergileri çarçur ederek, halkın beğeni düzeyini aşağı, en aşağı çekmek için, Çığ gibi pespaye bir oyunu (da) sahneye taşıyan Devlet Tiyatroları'ndan hesap sormayı sürdürüyoruz.

Herşeye karşın, okurlarımızın bilme hakkını yaşama geçirmek için aktarıyoruz:


Ankara sahnelerinde 17 yeni oyun

Ankara Devlet Tiyatrosu (DT), 17 yeni oyunla 2 Ekim'de perde açacak. Geçen yıldan devam eden 18 oyun da Ankara sahnelerinde seyirci karşısına çıkacak.


Ankara DT, bu yıl Halit Ziya Uşaklıgil'in ünlü eseri Aşk-ı Memnu'yu da ilk kez sahneye taşıyor. 2 Ekim'de Büyük Tiyatro'da 'Kısasa Kısas', Altındağ Tiyatrosu'nda 'Bir Mahalle ki', Şinasi Sahnesi'nde de 'Tek Kişilik Şehir' ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Yılın ilk yarısında iki çocuk oyunu da küçük seyirciler için sahneye taşınıyor. 10 oyunun provasına başlandığını söyleyen Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Devrim Yakut, "O hafta neredeyse her gün bir oyunumuzun prömiyeri yapılacak.'' dedi. William Shakespeare'in 'Kısasa Kısas' adlı eserinin rejisörlüğü için İngiltere'deki National Theatre'ın rejisörü John Burgess davet edildi. Yakut, yıl içinde 12 bölgede düzenli olarak turlara devam edileceğini söyledi.

Başkentte kemikleşmiş bir seyirciye sahip olduklarını anlatan Yakut, "Oyunlarımız ne kadar çok seyirciyle buluşursa biz o kadar şevkleniriz. Bizim temel hedefimiz seyirci kazanmak değil, var olan seyircinin beğenisini yükseltmek." dedi. Ankara Devlet Tiyatrosu, 2007-2008'in ilk turunda 7'si yerli 10'u çeviri olmak üzere 17 yeni eser sahneye koyacak. İlk turda sahnelenecek yerli eserler şöyle: 'Yıldız Yargılaması' (Orhan Asena), 'Bir Mahalle ki' (Münir Canar), 'Çığ' (Tuncer Cücenoğlu), 'Aşk-ı Memnu' (Halit Ziya Uşaklıgil), 'Tek Kişilik Şehir' (Behiç Ak), 'Küçük Bir Mucize' (Ulviye Bursa). İlk turda sahnelenecek çeviri eserler de şunlar: 'Kısasa Kısas' (William Shakespeare), 'Rebetiko' (Kostas Ferris), 'Bir Halk Düşmanı' (Henrick İbsen), 'Bir Delinin Hatıra Defteri' (Gogol), 'Kayıplar' (Ariel Dorfman), 'Profesyonel' (Duşan Kovaçeviç), 'Dalton'un Ölümü' (Georg Buchner), 'Biz Aşağıda İmzası Olanlar' (A. Gelman), 'Cesur Kadınlar' (Runo Munro) ve çocuk oyunu 'Androkles ve Aslan' (Aurand Haris). Öte yandan geçen yıl oynanan 'Uçurtmanın Kuyruğu', 'İki Kişilik Hırgür', 'Kendime Kıyamam', 'Köpek, Kadın, Erkek' ve 'Salome' başta olmak üzere 18 oyun, bu yıl da devam edecek. Aslıhan Aydın, Ankara

04 Eylül 2007, Salı

tıkla: Zaman