ARTIK BELGELERLE KONUŞMA ZAMANIMIZ GELDİ!
27.08.2007 tarihinde ana sayfamızdan duyurduğumuz “BARIŞAROCK’TA TİYATROYA FAŞİST SALDIRI” başlıklı haberimizden sonra, ulusal çapta bir tartışma başladı. Başta tiyatrom.com olmak üzere birçok haber sitesi konuyu ele aldı. Birçok forum sayfalarında tartışmalar yapıldı. Biz, o gün orada olup tanık olduğumuz bu olayları değerlendirirken, elimizde belge olmadan, başka hiçbir haber yapmaksızın, bugüne kadar bekledik. Türkiye’nin pek çok yerinden hatta Kıbrıs’tan ve Azerbaycan’dan bile gelen konuklarımız olduğu için, doğal olarak toparlanma ve belge ve bilgiye ulaşmak, zaman aldı.
Bugünden sonra gelecekleri de ekleyerek, yaşanan olaylar hakkında, herkesin somut bir fikir edinmesini sağlayacağımızı düşünüyoruz.
Gölge Tiyatro dergisi, 1996 yılında yayınına basılı olarak başladı. 1,5 yıl 12 sayı üretildikten sonra, 1998 yılında ilk kez internet ortamında yayınlanmaya başladı. Aralıklarla saldırılara uğradığı için yayınını zorlanarak sürdürse de, 2001 yılından beri neredeyse aralıksız yayınlanmaktadır. Bununla birlikte bu güne kadar hiçbir kurum ve kişiden ne bir maddi destek ne de bir reklam almadan yayınımızı bağımsız bir şekilde sürdürüyoruz. Hiç kimseye bir boyun borcumuz olmadığı gibi, bir tür kirlenme olarak algıladığımız için, reklam da almıyoruz.
Bu olay gerçekleştikten sonra, bize dönük olarak başlatılan karalama kampanyalarında, haberi dezenforme ettiğimizi, tartışmalara konu olan Mehmet Esatoğlu ile olan dostluğumuzun haberde taraf olmamıza sebep olduğunu vb. bir çok mesnetsiz iddialarda bulunuldu. Olayı “tiyatro sahnesine yapılan saldırı” kapsamından çıkarıp başka alanlara kaydıranlara cevabımız nettir. Bu olayda Mehmet Esatoğlu’nun davası asal sorunumuz değildir. Bizi ilgilendiren öncelikli şey “tiyatro sahnesine yapılan saldırı”dır. Eğer bu saldırı bile sizin vicdanınıza, beyninize bir çağrışım yapmıyor ise lütfen tiyatro sanatına dair hiçbir şey yapmayın artık. Örneklerle açıklamaya çalıştığımız gibi bu saldırı, kolay kolay eşine rastlanılmayacak bir basiretsizlik, haddini bilmezlik ve işgüzarlık örneği olarak tarihteki yerini alacaktır. Bu ülkede barış adına muhalif ve alternatif bir festivalde, tiyatro sahnesi kapatıldı ve oyunculara saldırıldı. Biz buna “Faşit Saldırı” diyoruz. Kendilerince buna kılıf bulmaya çalışanlara diyecek sözümüz yoktur. Bu konuda başta saldırıya uğrayan TiyatroEvi sanatçıları olmak üzere, festivale katılan tüm tiyatroculardan, kamuoyu önünde bir basın açıklamasıyla özür dilenene kadar, bu sözümüzü (Faşist Saldırı) söyleyeceğiz.
Ayrıca bilinmelidir ki; dünyanın neresinde ve kime karşı olursa olsun tacizin karşısındayız! İnsan karalamayla, gerçek arasındaki çelişki ortadan kalkana kadar, bu konuda bir taraf değiliz ve bu ahlaki bulmadığımız (her iki taraf için de) “taciz davasını” sayfalarımıza taşımayacağız.
Şimdi gelelim eldeki belgelere.
Aşağıdaki tüm belgeler, o gün orada olan kişilerin tanıklığı yada bilgileri ile yapılmıştır. Daha çok fazla foto olmakla birlikte, olayın gece olması ve eldeki fotoğraf makinelerinin, gece çekimlerinde zayıf kalması nedeniyle bazı fotoğraflarda, ekstra aydınlatma yapılmıştır. Video görüntüleri montajdadır ve en kısa sürede yayına girecektir.
TİYATROLARDAN ORTAK BİLDİRİ: Barışarock Festivali'nde Yaşananlara Dair
BEDREDDİN IŞIĞIYLA YOLCULUK! / Hamit DEMİR
Fotoğraflarla Barışarock'ta Yaşananlar
Mehmet ESATOĞLU ile Söyleşi / Gölge Tiyatro
Barışarock'ta Yapılan Yanlışlar! / Mehmet BAKIR
Neye Karşı Festival? / Deniz GÜNDOĞMUŞ
BARIŞA(MAYA)ROCK! / Orçun MASATÇI
Yine aynı nakarat! / Cansu FIRINCI
Dünyanın Sonunu sanat belirlermiş! / Mehmet Selin SAĞDIÇ
Tanıklık yazısı! / Özcan DALMIŞ
BARIŞMAK İÇİN BAHANEN VAR MI? / Erkan ÖKTEN
BİLİNMESİ GEREKENLER / Esra ŞAHİN
İŞ BİRLİKÇİLERİN, İŞ BİRLİĞİ! / Şafak TOK
Tanıklık yazısı! / Nazım SARIKAYA
İlk Tiyatro Deneyimim! / Aslı ARZIK
İlk kez böyle bir şey yaşadım! / Selin GÜNDÜZ
tıkla
(Ayrıca) tıkla:
Barışarock'ta neler oldu?... 1
Barışarock'ta neler oldu?... 2
Barışarock'ta neler oldu?... 3
Barışarock'ta neler oldu?... 4
Barışarock'ta neler oldu?... 5
Barışarock'ta neler oldu?... 7